Няма да е пресилено, ако кажем че умението за справяне с емоциите е едно от важните умения, които като родители трябва да успеем да научим децата си.

 

Ако детето не разполага със усещанията, разбирането, знанията, думите за собствените си емоции то често може да обвинява другите за начина по който се чувства, да демонстрира и изразява емоциите по неподходящи начини или трудно да регулира емоциите си.

Ето и няколко основни насоки, които можем да използваме, за да помогнем на детето да се справя по-добре с емоциите си.

 

1. Когато говорите с детето си използвайте думи за емоции.

Все по-често в практиката си се сблъсквам с деца, които ако попитам как се чувстват, отговорят с“Добре“, „Гадно“ или „ Не знам“.

За да могат да разбират своите емоции, да ги разпознавана и назовават – основни компоненти на емоционалната интелигентност, децата се нуждаят от това да чуват думи за емоции.

„Тъжен“ и „разочарован“ са думи за емоции, както и „ раздразнен“, „въоудошевен“ или „енстуизиран“.

Ако сте ядосани от това че детето ви по цял ден стои пред дигиталин устройства, кажете му го. Раздразнен сте, че често ви се налага да повтарята по няколко пъти това, което казвате и като че ли детето не ви слуша. Кажете му го.

Детето ще успее да изгради свой емоционален речник, когато чува думи за емоции.

2. Не осъждайте определен тип емоции.

Чести като родители ни се иска детето да не изпитва негативни емоции и като че ли се опитваме да направим всичко възможно да ги премахнем и заменим само с позитивни такива.

Не се страхувайте от негативните емоции.

Помогнете на детето си да изследва неприятните си емоции. Пример за това е да кажете: „Ти изглеждаш тъжна, разкажи ми за това“, а не „Това не е основателна причина да се чувстваш по този начин“.

Не засрамвайте и не карайте детето да съжалява за чувствата си, дори ако целта ви е да се чувства по-добре.

 

3. Говорете за емоциите и за това колко променливи са, като сезоните или времето.

Чувствата се променят и така трябва да бъде.

В момента детето се чувства зле, но това ще се промени. Няма винаги да се чувства така.

Уважавайте нежагивната емоция и припомнете на детето, че това ще се промени.

Всяка вечер се опигнайте да говорите за приятните и неприятни чувства, които детето е изпитало през този ден. Съсредоточете се върху емоциите – може би се е чувсгтвал „горд“, „разочаровани“, “засрамен“ и т.н., и по-малко се фокусирайте върху обстоятелствата, предхождащи всяко чувство и емоция.

4. Давайте личен пример. Говорете за това как се чувствате спрямо определени ситуации.

Като възрастни също можем да се чувстваме гевни, разтревожени, уплашеуни, щастливи… Покажете на детето, че също изпитвате такива емоции и можете да се справяте с тях.

Говорете и дайте пример за това как се справяте с неприятните си чувства. Може би имате нужда да останете за малко сами, да пишете в дневника са, да спортувате, да поговорите с приятел или нещо друго.

5.Помогнете на детето си да напише списък с неща, които може да прави, когато се чувстват зле.

Списъкът може да включва слушане на музика, рисуване и оцветавяне, пеене и слушатне на музика, игри или редене на пъзел, писане на писмо / имейл, снимане, излизане навън и още безброй. Направете списъка и го сложете някъде, където детето може да го вижда и да се подсеща, когато е разстроено.

Създайте художествен ъгъл с консумативи – листове, моливи, флумастри, пластилин, така че вашето дете да може да рисува, боядисва, оцветява, да прави колажи, за да илюстрира как се чувства.

 

И не забравяйте. Как вие самите се справяте с емоциите си ще бъде най-добрият пример за вашето дете как да се справи с неговите.

Коментари

Коментирай