Моята история

Здравей, казвам се Анета. Създател на СМисъл-пространство за обучения, консултиране и психотерапия.

Родител. Психолог. Терапевт.   Обучител. Мечтател. И малко идеалист.

Определено не съм от хората, които могат да кажат че винаги са знаели с какво ще се занимават. Харесвала съм и съм искала да се занимавам с много и едновременно различни неща. В гимназията се лутах между идеите да следвам актьорско майстроство, подготвях се да следвам медицина, харесвах културология, но в крайна сметка се насочих към психологията.

След завършването си определено нямах ясно начертана посока. Знаех с какво НЕ искам да се занимавам. И това беше терапията. Струваше ми се прекалено отговорно и имах усещанено че никога няма да достигна това ниво на експертност, която е нужна.

Започнах в голяма българска компания като психолог. Там наред със сферата на профилирането, психологическите изледвания и консулатации разработвах и провеждах редица обучения– тийм билдинги и социално психологически тренинги. Междувременно започнах магистратура по Когнитивна наука, област отново много аналитична и точна, свързана с експериментални изследвания, невронауки и статистика.

 

“Тестове, въпросници, статистика, психологически профили, обучения, меки умения, продажби, стрес, управление на времето…Аналогии, когниция, невронни мрежи, памет, преработка, психоливгвистика….. Неща които работех. Неща които учех..”

 Така изминаха няколко години, в които дойде решението за дете и съвсем скоро се появи и то.

И съвсем скоро осъзнах, че с появата си е променила нещо в мен. Започнах да се интересувам  по-задълбочено от раждане и кърмене, от детското развитие и емоции, от възпитание. Отглеждането на дъщеря ми ме постави пред редица и трудни предизвикателства като родител, които ме караха все по-задълбочено да се интересувам от всичко, свързано с отглеждането на деца и различните аспекти на родителството.

Записах магистратура по “Артистични психо-социални практики и психодрама”, едно обучение с практическа насоченост, застъпващо психодрама, ролеви игри, групова динамика и арт терапевтични техники. И се влюбих в психодрамата.

Бавно и постепенно узряваше идеята и желаниено ми да работя с деца и родители. В следващите няколко години преминах през различни курсове и специализации –  арт терапия, позитивна психотерапия, започнах обучението си по психодрама, както и специализираното  обучение по психодрама за деца с водещ швейцарския детски психотерапевт д-р Фабиан Флобел.

В първите години на моето собствено родителство се сертифицирах като доброволен консултант по кърмене.  Седмица след появата на втората ми дъщеря  преминах обучението си като сертифициран инструктор по раждане.

В края на 2011г и началото на 2012г имах възможност да работя с деца във Фондация „Дом с крила“, където натрупах опит в работата си с групи с деца.

През 2012г желанието ми да създам свое собствено място, което да обединява предлагането на продукти и услуги, насочени към деца и родители доведе до създаването на Център за деца и родители МАТАТАМА. Центърът се появи с идеята да бъде място, което да бъде пресечна точка и да обединява изкуство, психология, образование, игра, да подпомага деца и родители в техния път към личностно израстване и предлагаше различни занимания и групи за деца, бременни, за родители.

През 2013г разработих  и започнах да  водя свои авторски групи и психологически тренинги за родители, а с Таня Лисичкова стартирахме своите първи обучителни групи за бъдещи родители, които водим и до днес.

Горда съм, че завършвайки обучението “Психодрама за деца” през 2015г, бях един от първите специалисти работейки по този метод.

От 2015 г освен като психолог с индивидуална и групова терапевтична работа с деца,  работя и като обучител в неправителствения сектор, където имам възможност  да участвам в различни проекти и да изпълнявам и фасилитарам различни обучения за деца, учители и специалисти в цялата страна.

 

През 2015г се роди СМисъл.

СМисъл се появи като желание  да предоставя пространство и възможност, в което децата и родителите са високо ценени и получават подкрепата и ресурсите, от които се нуждаят. Исках да подкрепя децата и родителите с различни умения, инструменти и идеи. С информация, която е съвремена, научно обоснована и СМислена,  с индивидуални срещи и терапевтични групи, в които всеки може да сподели и работи със своите страхове, мечти, очаквания и копнежи.

В края на 2016г обаче ми се наложи да се изправя пред собствените си страхове, защото се изправих пред предизвикателството РАК. Последваха месеци на химиотерапия, лъчетерапия и дълго възстановане. Това през което преминах ми помогна да съм много по-осъзната, по-присъстваща тук и сега, по-отдадена и радваща се на всичко, което правя – работа, почивка и семейство.

Психотерапията ми помогна да премина през този период и  реших да придобия още терапевтични методи в арсенала си освен психодрамата. Така започнах обучението си по гещалт психотерапия. За момента работя като гещалт консултант и ми предстои завършването ми на обучението като гещалт психотерапевт. Междувременно завърших и магистратура по Психология на развитието, за да съм още по-подготвена в работата си с деца и юноши.

Желанието ми непрестанно да уча и да се развивам винаги е била неизменнна част от мен  и смятам че ми помага не просто да съм по-добра в работата си, но и да ме кара постоянно да се развивам и експериментирам.

 

 

 

“СМисъл“ е мечтата ми, да предложа качествени образователни и терапевтични ресурси за деца, родители и възрастни– информация, обучителни групи и семинари, консултации и психотерапия.

Да работим заедно