Лятото е време за водни забавления. Какво по-добро обаче, ако са не просто водни, а ледени, забавни и интересни.  Топенето на лед със сол е прост научен експеримент за децата, а добавяйки и цветни бои го превръща и в красив и впечатляващ експеримент.

Ще ви трябват

  • няколко различни по размер купи, в които да замразите вода.
  • сол
  • водни бои или хранителна боя

 

 

 

Сложете ледените блокове в удобен голям съд или тава.. имайте предвид че бързо се топят и можете да направите този експеримент навън- на балкона,  на двор или някъде другаде.

Идва време за забавната част. Ще ви трябва купичка със сол. Поръсете ги.. колкото повече, толкова по-бързо ще се топят. Можета да изпробвате върху различни ледени блокове и различно количество сол.

 

Време е да добавим и малко цвят към експеримента. Можете да използвате течни бои- водни бои, хранителни или други. Можете да използвате четки, с които да боядисвате леда или пък да посипвате различни цветове директно върху ледените блокове. Ако нямате пипета може да изпробвате с малка лъжичка.

 

 

 

 

 

Цветовете са красиви сами по себе си, но истинската причина за прибавянето им  е да подчертаят пукнатините и тунелите, които се образуват в леда, когато солта се топи.

По време на експеримента можете да говорите  за това как солта разтапя леда – за това как солта разтапя леда  по различен начин  от това да се разтопи от само себе си и там където солта докосва леда той ще се разтопи по-бързо от останалата част.

 

 

 

 

Един забавен начин за разхлаждащо, красиво и образователно лятно занимание!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: https://artfulparent.com/2012/07/melting-ice-science-experiment-with-salt-liquid-watercolors.html

 

Коментари

Коментирай