“Говорим за….”
Поредица безплатни уебинари за психично здраве

Поредица безплатни уебинари за психично здраве

„Говорим за:..“ е поредица от безплатни онлайн семинари за психично здраве. През 2020 и 2021 планирам серия от уебинари, в които ще говорим откровенно за различни теми, свързани с психичното здраве.

Психичното страдание не е избор, не е нещо, от което да се срамуваме. Не винаги е видимо и разпознаваемо.

10.10. е обявен за Световен ден за психичното здраве от Организацията на обединените нации през 1992г. Идеята на този ден е да се привлече общественото внимание към проблемите на хората с психични заболявания и въобще към психичното здраве

В деня на писхичното здраве – 10 октомври стартирам поредица от 9 уебинара за психично здраве, по един всеки месец.

И тъй като един ден за образование и гласност за психичното здраве е крайно недостатъчен  искам да отделя следващите месеци да споделя повече по темата.

Уебинарите ще се случват онлайн – всеки месец от октомври до юни. Всеки последен вторник в месеца ще разгледаме теми като депресия, тервожност, паник атаки, ще говорим за емоциите – за срам, вина и гняв, ще обърнем внимание на различни разстройства при деца и възрастни – разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, обсесивно компулсивно разтройство, социална тревожност и др.

Психичното здраве в България

Преди дни излезнаха резултатите от изследване на нагласите спрямо психичното здраве у нас проведено от Галъп Интернешенъл заедно с фондация “Кожа – платформа за психично здраве”.

Според изследването поне двама от петима души от нас са се срещали по един или друг начин с психични разстойства като депресия, хранителни разстойства и др.

За 12 -13 % от хората посещението при психолог или психиатър е каприз или срам. Все още нагласите по отношение на толерантността към психичните проблеми са по-скоро по посока към отхвърляне. Почти половината от запитаните отговарят, че обществото отбягва хората с подобни състояния.

Подробни резултати от изследването можете да прочетете на сайта на платформата:

Как мислим за психичното здраве у нас

” Здравето е състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или слабост.””

Психотерапията като път за постигане на психично здраве има много голямо приложение – не само при терапия на психични заболявания, но и при работа с психично здрави хора с цел личностово развитие и усъвършенстване.

Разбира се когато говорим за психично здраве е важно да предприемем  и мерки за промотиране на психичното здраве, да обогатим нашата база с познания в областта на психичното здраве.

Затова и основни мерки за промотиране на психичното здраве могат да бъдат инфрмирането и разпространението на най-добрите практики.

Ще се радвам заедно да имаме възможността да говорим свободно, да се информираме, да обсъдим и разберем повече за психичното здраве.

 

На страницата на СМисъл, както и във фейсбук страницата можете да следите за темите всеки месец.

На 27 октомври ще е първият уебинар с тема “Следродилната депресия”.

Коментари

Коментирай