Д-р Елиът Баркър (Elliott Barker) , директор на канадското дружество за предотвратяване на насилието над деца, препоръчва четири критични стъпки, които всички бъдещите родители могат да предприемат, за да гарантират емоционалното здраве на своите деца . Според д-р Баркър тези четири стъпки могат да имат дълбок ефект върху цялото семейство.

Ето и самите стъпки:

1. Позитивно раждане.

Както д-р Баркър обяснява: “Ако и двамата родители са налице при раждането, налице е един положителен опит от самото раждане, е много вероятно майката и бащата да се влюбят в бебето си … усилената работа на отглеждане на детето няма де се чувства като толкова усилена и те ще са обсебени от това колко прекрасно е бебето им”.

 

2. Продължителното кърмене.

Продължителното кърмене е още едно от онези неща, които една майка може да направи, и които ще доведе до това да се случат други добри неща… Кърменето създава връзка с детето ви.Продължителното кърмене може да помогне на  привързаността между бебето и майката да оцелее и в онези трудни моменти, които иначе биха могли да доведат до емоционална недостъпност и отдръпване.

 

3.  Минимално отделяне и консистентност при отглеждането.

Според педиатъра Уилям Сиърс,

само родителят е този, който  “е идеално пригоден към нуждите на детето. Да бъдеш далеч от детето по време на трудни за него периоди  го лишава от най-ценната подкрепа и ви лишава от възможност да затвърдите връзката си с него

… Бебетата се учат да приемат незадоволяването на нуждите, но за сметка на намалена самооценка и понижен  капацитет за доверие. ”

 

4. Добре преценена разлика между децата.

Според д-р Баркър, “се изисква  огромно количество време и енергия от страна на двамата родители да могат да отгледат едно дете под тригодишна възраст. Добре преценената разлика между децата  е нещо, което родителите могат да направят, така че да избегнат  прегарянето и емоционалното изчерпване, което възниква, когато родителите поемат много трудната задача да се опитват да отговорят на емоционалните нужди на породените деца. ”

Източник: Jan Hunt , “The Natural Child: Parenting from the Heart”

Коментари

Коментирай