Моята история

“Казвам се Анета. Създател на СМисъл-пространство за обучения, консултиране и психотерапия.

Родител. Майка на две деца. Психолог. Обучител. Мечтател. И малко идеалист.

Определено не съм от тези хора, които могат да кажат че винаги са знаели с какво ще се занимават. Винаги съм харесвала и искала да се занимавам с много и едновременно различни неща. В гимназията се лутах между идеите да следвам актьорско майстроство, подготвях се да следвам медицина, харесвах културология, но в крайна сметка се насочих към психологията.

След завършването си определено нямах ясно начертана посока. Знаех с какво НЕ искам да се занимавам. И това беше терапията. Струваше ми се прекалено отговорно и имах усещанено че никога няма да достигна това ниво на експертност, която е нужна.

Започнах в голяма българска компания като психолог. Там наред със сферата на профилирането, писохологическите изледвания и консулатации разработвах и провеждах редица обучения- тийм билдинги и социално психологически тренинги. Плувах в свои води, беше ми интересно, вълнуващо, в корпоративната среда виждах много  възможности, но и без да бъда заслепена можех да забележа минусите, които към онзи момент като че ли само ме мотивираха да работя,  да се развивам повече и да давам повече в областта си.

Междувременно започнах магистратура по Когнитивна наука, област отново много аналитична и точна, свързана с експериментални изследвания, невронауки, статистика, лингвистика и философия.

“Тестове, въпросници, статистика, психологически профили, обучения, меки умения, продажби, стрес, управление на времето…Аналогии, когниция, невронни мрежи, памет, преработка, психоливгвистика….. Неща които работех. Неща които учех..”

Така изминаха няколко години, в които дойде решението за дете и съвсем скоро се появи и то.

И съвсем скоро осъзнах че с появата си е променила нещо в мен. Започнах да се интересувам  по-задълбочено от раждане и кърмене, от детското развитие и емоции, от възпитание. Отглеждането на дъщеря ми ме постави пред редица предизвикателства като родител, които ме караха все по-задълбочено да се интересувам от всичко, свързано с отглеждането на деца и различните аспекти на родителството.

В първите години на моето собствено родителство се сертифицирах като доброволен консултант по кърмене. Същевременно записах и магистратура по “Артистични психо-социални практики и психодрама”, едно обучение с практическа насоченост, застъпващо психодрама, ролеви игри, групова динамика и арт терапевтични техники. И се влюбих в психодрамата.

Бавно и постепенно узряваше идеята и желаниено ми да работя с деца и родители.

В следващите няколко години преминах през различни курсове и специализации по арт терапия, позитивна псипотерапия, започнах обучението си по психодрама, както и специализираното  обучение по психодрама за деца с водещ швейцарския детски психотерапевт д-р Фабиан Флобел. Седмица след появата на втората ми дъщеря  преминах обучението си като сертифициран инструктор по раждане.

В края на 2011г и началото на 2012г имах възможност да работя с деца във Фондация „Дом с крила“, където натрупах опит в работата си с групи с деца.

През 2012г  желанието ми да създам свое собствено място, което да обединява предлагането на продукти и услуги, насочени към деца и родители, и да вдъхнови семействата за по-природосъобразен и здравословен начин на живот доведе до създаването на Център за деца и родители МАТАТАМА. МАТАТАМА се появи с идеята да бъде място, което да бъде пресечна точка и да обединява изкуство, психология, образование, игра, да подпомага деца и родители в техния път към личностно израстване. Центърът предлагаше различни занимания и групи за деца и родители- йога за деца, народни танци, арт занимания, различни групи за бъдещи родители, за бременни, за майки с бебета, обучения за родители, курсове, различни уъркшопове и лекции насочени към екологичен и здравословен начин на живот.

В периода 2013г – 2015г разработих и водих свои авторски групи и психологически тренинги за родители, а с Таня от www.mydoula.bg и обучителни групи за бъдещи родители.

Между 2015 г  и 2017 г работих в неправителствения сектор, където имах възможността  да работя като обучител, фасилитатор и терапевт. Планирах, изпълнявах и фасилитарах различни обучения за деца, различни училищни и регионални и национални събития, срещи с деца и възрастни, както и имах индивидуална терапевтична работа с деца.

“„СМисъл“ е мечтата ми, да събера на едно място и предложа качествени, изпълнени със съдържание – образователни и терапевтични ресурси за родители и деца –информация, съвети и инструменти, обучителни групи, семинари, уъркшопове, лекции и групи за подкрепа.”
През 2015г се роди СМисъл.

СМисъл е моята стъпка към постигането на мечтата ми за бъдеще, в което децата и родителите са високо ценени и получават подкрепата и ресурсите, от които се нуждаят, за да живеят в една сигурна и щастлива среда.

Искам да подкрепим децата и родителите с различни умения, инструменти и идеи. С информация, която е съвремена, научно обоснована и СМислена, поднесена с игри, емоции и по преживелищен начин.

Вярвам, че всяко дете и семейство е уникално и заслужава да бъде високо ценено, уважавано и подкрепено.

Знам че че няма перфектни родители. Всички родители заслужават признание за усилията си да отглеждат добре децата си и вършат най-добрата работа, на която са способни в дадения момент.

Повече за СМисъл, за ценностите, за визията ни и за начина, по който работим можете да прочетете на страницата ” За СМисъл”

 Образование и квалификация:

2018-2020 г- Нов Български Университет, специалност Психология на развитието

2010-2012 г- Нов Български Университет, специалност Артистични психо-социални практики
2008 г- СУ ”Св. Климент Охридски”, специалност Българска Филология
2006 г- СУ ”Св. Климент Охридски”, специалност Психология

 

2018 г – до сега-  Сертифицирано обучение по Гещалттерапия, Български институт по гещалттерапия, София, България.методи в работата с групи с юноши” – Обучител: д-р Фабиан Блобел, Швейцария2012 г – до сега- Обучение „Психодрама, социометрия и групова динамика. Обучител: 
2015 г – Психодрама и действени методи в групи с родители на деца с психични или педагогични проблеми, Обучител: д-р Фабиан Блобел, Швейцария
2013 г – 2016 – „Психодрама с деца – индивидуална и в групи“: Обучители: Хелена Брем и д-р Фабиан Блобел, Швейцария
2013 г – Инструктор за подготовка за раждане, обучение Childbirth Education към международната организация ENCA (European Network of Childbirth Associations), обучители: Хани Оор и Tea ван Туйл – Холандия
2012-2013 г- Базисно ниво по позитивна психотерапия. Обучител: Ирина Кирякова
2012 г – до сега- Обучение „Психодрама, социометрия и групова динамика. Обучител: Фондация Психотерапия 2000, обучителна организация, член на БДПГТ и FEPTO
2010 г – Обучение за доброволен консултант по кърмене. Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”. Обучители д-р Анета Попиванова, Христина Янева.

Семинари и конференции

2017г – Семинар“Въведение в гещалттерапията”, водещи Елена Илиева и Ирина Кирякова
2016 г – Обучение в ресторативни практики /Training in Restorative Practices, обучител Keith Hickman, International Institute for Restorative Practices- Будапеща, Унгария
2010г – 2015 г -участия в Психодрама фестивал – Пловдив

2014 г – обучителни семинари „Слънчева педагогика“
2014 г – Семинар „ Демократично образование“ с водещ Яков Хехт
2012 г – международна конференция „Раждането – медицина, психология и право“
2011 г – „Психосоматичните заболявания и психодрамата“: Обучител Марша Карп, психотерапевт и международен психодрама обучител
2011 г – „Арт-терапията като метод при деца с поведенчески проблеми“ – Българска Асоциация по Арт-Терапия
2010 г – Международната конференция за раждане и акушерство „Раждане с любов и мъдрост“

2003г – 2004г – Курс по психоаналитична теория и практика. Едногодишно практическо обучение в тълкуване на сънища.

 

и още много други…